Ballastplanter og andre Fremmedarter langs Askerlandet

Vi har spurt botaniker Anders Often om dette,
og han kan fortelle mye.
Har du hørt om bi-røkteren på Sem som ville endre den norske floraen? Hva med ballastplanter? Askerkysten er lang, og helt siden vikingtiden har det vært svært stor skipstrafikk ut og inn av Oslofjorden. Men vet du hvor mange ballastplanter vi har her? For omkring 10 000 år siden kom de første planter til Norge. Visste du at burot, som vi har mye av i Asker og mange får allergiske reaksjoner fra, var en av de aller første som kom til landet? I denne podcasten skal du få høre om dett og mye mer!

Klosterplanter og ballast

Den gangen lasteskipene gikk med seil, var det behov for ballast når lasterommene var tomme. Dette for å holde skipene på rett kjøl. Ballasten
Her i bakkene rundt den tidligere
landbrukshøyskolen ble det plantet
arter som ikke hørte hjemme i Norge
den gang var jord og grus spadd inn i havnen de kom fra. Skulle de til Oslofjorden, måtte de fjerne denne jorden før lasten deres skulle om bord. Derved ble det etablert flere steder langs kysten der dette kunne gjøres. Etter hvert fikk vi en del planter inn i norsk flora, som egentlig hørte hjemme nedover i Europa. Noen av disse trivdes spesielt godt i Norge og spredde seg flittig utover. Men hvor mange har vi av disse i dag? Vi har spurt botaniker Anders Often om dette. Han vet mye og kan fortelle.

Gå inn på lenken under og hør på podcasten:

Ballastplanter og andre Fremmedarter

Svartelista, Rødlista og Fremmedartlista

Vi har mange fremmedart-planter i Askers flora,
kan historiker Vilde Rønning fortelle.
Du har kanskje hørt om Svartelista, Rødlista og Fremmedartlista? Hva betyr det? Hva er en fremmedart? 
Dette kan historiker Vilde Rønning fortelle oss. Hun har sett nærmere på hagelupinen, som mange liker, men som dessverre sprer seg uhemmet i norske enger og åkre.
Liker du planten Burot? Kanskje du er allergisk, så da gjør du nok ikke det? Pollenet er sterkt allergifremkallende. Men det du kanskje ikke visste var at det er funnet burotpollen (arkeologiske undersøkelser før utbyggingen av Gardermoen) som er rundt 10 000 år gammelt! Dette var altså en plante som var blant de aller første som kom til landet, forteller historiker Vilde Rønning. Hun kan også fortelle om hvorfor skvallerkål (noen sier tyskerkål), skogskjegg og ikke minst hagelupinen skaper problemer i den norske floraen.

Kommentarer