Svenskene angriper!
Del 3: Da Den Store Nordiske krig kom til Asker
Andreas Hauges framstilling av de svenske dragoner i angrep (faksimile fra boken Gjellebekk Skanse - En samling historier). |
Her kan du høre det tredje programmet i denne serien:
Svenskene Angriper!
Dessuten var de norske offiserer på Forpoststillingen svært overrasket over at svenskene dukket opp så raskt. De hadde ikke på noen måte sett for seg det spreng-rittet de svenske soldatene hadde gjennomført fra Kristiania.
Tegneren og illustratøren Andreas Hauge har flere illustrasjoner som viser Karl XIIs angrep på Norge (faksimile fra hans illustrasjoner). |
![]() |
Palisadene ved forpoststillingene var spisset på toppen og hadde store og spissede stokker som stakk ut. For å hindre dragonenes hester å ri gjennom. |
Det skulle ikke bli lett. Under den svenske retretten, hadde en skiløperavdeling på 70 norske soldater lagt seg i bakhold. I disse kampene ble 19 dragoner og hester skutt.
Sent på kvelden, kanskje mot midnatt, hadde den svenske styrken klart å komme seg tilbake til Ravnsborg.
Hvor var skansene?
Dette er et utsnitt av det eneste kart, med plassering av Gjellebekk skanser, vi kjenner til. Vi ser på kartet at det var skanser på begge sider av Kongeveien. |
I nesten 300 år var det et mysterium hvor Gjellebekk skanser var plassert. Fram til da hadde det vært helt ukjent.
En historieinteressert liung, oberstløytnant Leif Hamre, begynte i 1978 å grave i de kildene han fant (og det skulle vise seg at det var slett ikke mange).
Dessuten viste kartet at rett på baksiden av skansene gikk Paradisbakkene ned mot Bragernes. Ut fra kartet kunne vi også se at skansene lå på begge sider av Kongeveien. Spesielt interessant er at det vi i dag mener er hovedskansene, på kartets høyre side av Kongeveien, er mindre omfattende enn de som er på den venstre siden. En annen detalj på kartet er at skansene er formet slik at de slapp inn angripere langs Kongeveien slik at forsvarerne befant seg på begge sider av angriperne - et smart militærstrategisk trekk hvis man vil ha overtaket på en framrykkende angriper. Vi ser også av kartet at alle skansene hadde omfattende palisadeverk utenfor som dobbelt beskyttelse.
Flere har spurt seg om vi kan stole på at disse detaljene var tegnet slik skansene faktisk var? Vel, Leif Hamre brukte dette som et utgangspunkt og nå i dag kan vi se i terrenget at skansene lå omtrent som avmerket på kartet.
Per Erik og Siv Tove Andersson går langs Kongeveien i området som på folkemunne kalles for Forpostbakkene. |
Mat til 4000 soldater
![]() |
Paradisbakkene fra Tranby og ned mot Bragernes og Drammensfjorden. |
I denne usikre krigssituasjonen skulle det sørges for mat og forsyninger til flere tusen soldater ved Gjellebekk og Gjellum (der det lå en sikringsstyrke). Slottsloven (som var datidens regjering i Norge) sendte straks ordre til befolkningen i Bragernes og Strømsø om å bake brød og brygge øl. Kort tid etter ble meldingen også gitt til bondeallmuen i Lier, Eiker, Sande og Skoger og til borgerskapet i Svelvik og Holmestrand om å skaffe ”alle slags ædende og drikkendes vare”.
Men det var ikke nok å skrive ordrer. Hvem skulle organisere alt dette og løse de mange praktiske spørsmålene som meldte seg? Det ble en umulig oppgave for Slottslovens medlemmer som hadde andre oppgaver i hærens tjeneste. Forsyningstjenesten
Paradisbakkene var bratte og hadde stor trafikker med forsyningstjenesten for rundt 4000 soldater på Gjellebekk. Disse måtte få mat og drikke. |
Nå kom det fortgang i organiseringen. Kommisjonen ga melding til alle som skulle bake brød og brygge øl at de som manglet korn, malt eller humle, skulle melde fra og bli henvist til den kjøpmannen der varene kunne hentes. Brødet ble bakt som stomp som veide 3 á 4 pund, eller lefse. Smør, ost og kjøtt ble kjøpt kontant på bondegårder i Lier, Eiker, Skoger, Sande m. fl. Men kjøttet tok slutt, og bøndene ville nødig slakte dyrene sine. Da utstedte Slottsloven en befaling om at det skulle påbys slakting av ett naut og to sauer på hver fullgård. Det førte fram. Til soldatenes daglige rasjon hørte også brennevin og tobakk.
I Søren Lemmichs store sjøbu ble det opprettet lager. Dag og natt var folk til stede der for å ta i mot varepartiene som strømmet inn. Hver morgen møtte 50 hester fra Lier og Eiker utenfor sjøbua for å kjøre dagens sending opp til soldatene ved Gjellebekk og Gjellum.
Stor interesse for lokalhistorien
Denne boka kan du kjøpe på Asker museum, eller Ved å ta kontakt med Siv Tove Tangerud Andersson. |
Både Siv Tove Andersson og hennes mann Per Erik har stor interesse for de lokalhistoriske begivenheter som skjedde i både Asker- og i Tranbyområdet i 1716. Dessuten forteller boken om 300-års markeringen som ble gjennomført i 2016 av en rekke samarbeidende parter i Lier.
Per Erik forteller at han har vokst opp på Brendsrud gård, ikke så langt fra kommunegrensen mellom Asker og Lier. Da han var gutt, var han en del ganger rundt på Gjellebekk-området og så en del oppbygde murer i terrenget. I mellomtiden har industrien tatt "store jafs" av området, og flere skanser har gått tapt, mener han.
Kommentarer
Legg inn en kommentar