Episode 1: Asker for 430 år siden

Carl-Erik Christoffersen og Vilde Rønning
sitter på Syverstadstranda og venter
på Oslo-biskopen.
Den 18. september i 1593 var Oslo-biskopen Jens Nilssøn på bispevisitas til Fritzøehus (eller Larvik som vi ville ha sagt det i dag). Han hadde rodd fra Bjørvika og regnet med å komme i land på Syverstadstranda i Asker, og ride videre mot Lier og Bragernes.
Fra den gang vet vi at Oslo-biskop Jens Nilssøn, startet opp på sin første bispevisitas der han brukte Oslofjorden som utgangspunkt. Og det skulle ikke bli siste gangen.

Vil du høre podcasten, kan du gå
inn på denne lenken:

Asker for 430 år siden - Episode-1

Og vi har tatt vår tidsmaskin og reist 430 år tilbake i tid. Og det er ikke tilfeldig at vi sitter på Syverstadstranda og venter på biskopen. Det var nemlig riksvegen vestover 70 år før den første kjørevegen i Norge var et faktum (og faktisk gikk Norges første vei tvers gjennom Asker)!

Veistandarden på det vi kan kalle riksveien gjennom Asker og Bærum hadde nok bare gått fra et slep – der man kunne slepe med seg saker og ting etter en hest – og avansert opp til en sti man kunne ride på. I denne episoden har vi tatt en prat med arkeolog Camilla Cecilie Wenn for å få vite litt mer om dette.

Vårt formål med denne podcast-serien er å finne ut mer hvor de gamle rideveiene gikk i Asker, og ikke minst hvor var det mest naturlig å ri når man skulle ta seg gjennom Asker og videre vestover til Lier og til for eksempel Bragernes, som Drammen het den gangen. Og i dag finnes det bare få kilder som kan gi oss svaret på dette. Så dette bli spennende!

Så følg med!

Kommentarer