Reformasjonen kommer til Asker
Her ser du Holmenfjorden slik den så ut i år 1919 fra Skaugumåsen (Foto: Oluf Christoffersen/Lokalsamlingen) |
Året er 1593 og for noen ti-år siden (1537) gikk Norge fra å være et katolsk land til å bli protestantisk. Eller ble det slik? Ble vi protestanter sånn over natten? Hva betydde det i praksis for landsbygda i Asker at kongen i København bestemte at Norge skulle bekjenne seg til den Luthersk-evangeliske tro?
Hvis du vil høre denne episoden i vår podcast-serie,
kan du gå inn på lenken under:
Episode 2: Reformasjonen kommer
Vi har spurt noen fagfolk for å få vite litt mer om dette. Dessuten kan vi nå se at det kommer en båt med noen folk roende over Holmen-fjorden. Det må være biskopen og hans folk.
1521 et skjebneår
Kong Christian III |
Reformasjonen kommer
Martin Luthers kamp mot pavedømme. |
Reformasjonen kommer til Asker
Asker gamle kirke. Bildet tatt få år før den brant. Foto: Fra boken "Asker" av Halvard Torgersen/Nasjonalbiblioteket. |
I de første ti-årene merket folk veldig lite, forteller professor Tarald Rasmussen. Kongen var klar over at Norge var på ingen måte forberedt på reformasjonen slik som Danmark. Han ville derfor gå langsommere fram enn det som ble gjort i Danmark.
Så hvordan merket Askerbøringene at det hadde
foregått en reformasjon? Jo, sier professor Tarald Rasmussen, de merket det spesielt gjennom ritualer og gudstjenester. Alle gudstjenester skulle holdes på
På vei oppover den fine oldtidsveien til Syverstad gård. |
"folkespråket" (dansk/norsk avhengig av hva slags språk presten snakket). Det var stort sett slutt på latin, heretter skulle folk forstå det presten sa i gudstjenesten. Protestantene beholdt dåpen og nattverden. Ritualet med at presten skulle lese en messe for de døde ble det slutt på. Tidligere hadde folk betalt for dette ritualet, slik at tiden i skjærsilden skulle bli så kort som mulig. I og med at protestantene forkastet skjærsilden, var det slutt at folk skulle betale for en sjelemesse.
Kongen i København påla også at alle skulle kunne Den Lille Katekismus. Det betydde at "alle" måtte kunne lese, og leseferdigheten utover på landet var dårlig. Prestene ble pålagt å undervise i blant annet lesing, så det positive var at leseferdigheten i befolkningen økte.
Hvem var Jens Nilssøn?
Han ble født i Oslo i 1538 (året etter reformasjonen). Jens Nilssøn må ha vært skoleflink og studerte i København. Han ble etter hvert Oslo-biskop Frants Bergs medhjelper, og tok over biskop-jobben, da Frants Berg døde. Den luthersk-evangeliske lære hadde et sterkt preg av humanisme over seg. Dette passet Jens Nilssøn godt, han trodde på menneskene. Han ble med i den gruppen lærde som har blitt betegnet som "Oslo-humanistene".
Professor Tarald Rasmussen forteller at prestene langt på vei var pålagt vår første type velferdstjeneste. De skulle etablere undervisning i sognet og de skulle ta hånd om fattige og gamle. Dette var et utslag av den humanistiske tenking som protestantismen hadde, mener Tarald Rasmussen.
Kommentarer
Legg inn en kommentar