Kap. 11: Ved Dælivannet - Helleristninger nesten som oppfinnelsen av hjulet!

Nederst til høyre sees det som synes å være en båt med både
ror og åre. Det har vi aldri sett tidligere, forteller arkeolog
Ola Rønne. (Faksimile av heftet Helleristninger fra Oslo
og Akershus) 
Arkeolog Ola Rønne er ikke i tvil, og med stor entusiasme forteller han at blant helleristningene ved Dalbo gård finner vi en ristning som i dag regnes som den første robåt i Norge! Dette er langt på vei like sensasjonelt som oppfinnelsen av Hjulet, mener han.

Det er kanskje rundt 3 000 år siden det satt en person (trolig en mann) og banket inn en helleristning av en båt ganske lik dem vi har sett tidligere. Men denne båten ser ut til å ha et ror til å styre med og en åre til å ro med. Det har vi aldri sett før på slike tidlige helleristninger.

Ønsker du å høre episode 11 av vår podcastserie, kan du gå inn på lenken under:

Episode 11: Helleristninger


Alternativet til de detaljerte båt-figurene er de
såkalte skålgroper. Disse finnes på Nadderud
(Foto: David Vogt, Kulturhistorisk museum)
Tidligere padlet man. Riktignok store båter det også, og det ble padlet over store avstander, men nå begynte man altså å ro båtene. Det kunne bety større fart, større båter og mer last og ikke minst ble det lettere å styre ved at man brukte en styreåre. I følge arkeolog Ola Rønne kan dette være rodde båter som var de første som førte til utviklingen av vikingskipene.

Helleristninger

Denne gang har vi forflytte oss til Bærum – nærmere bestemt områdene rundt Dalbo gård i Bærum. Og dit har vi tatt med oss arkeolog Ola
Spennende helleristninger av Norges første
avbildede robåt ved Dalbo gård i Bærum! Her
historiker Vilde Rønning og radiojournalist Carl-
Erik Christoffersen.

Rønne ved Viken fylkeskommune. Vi har lyst til at han skal forklare oss litt mer om helleristninger eller bergkunst. Stedet er
ikke tilfeldig valgt, for i dette området finnes det masse av helleristninger eller bergkunst som noen kaller det. Alt fra detaljerte båt-motiver til enkle skålgroper.
Hvorfor satt noen i time etter time og hogg i disse steinene for å lage bilder av detaljerte båter (med mannskap?) eller elger og reinsdyr? I denne episoden får du svaret på det meste rundt disse spørsmålene.

Kommentarer